Hopp til hovedinnholdRing ossTilgjengelig 24/7/365
Bilde av fiskemerd i sjøen

Vanntemperaturen er viktig i oppdrettsanlegg

Optimal vanntemperatur for oppdrettsfisken

Oppdrettsnæringen i Norge er stor, og årlig omsettes det for mer enn 116 milliarder kroner. Den største delen av denne omsetningen kommer fra lakseoppdrett. For at fisken i oppdrettsanlegg skal ha et godt liv spiller temperaturen i vannet en viktig rolle. Temperaturen på vannet er kritisk for at fisken for nok oksygen, spiser godt og vokser riktig. Oppdrettslaksen trives best i vann som holder en temperatur på mellom 8 og 14 grader. Den optimale temperaturen er 13. Da spiser fisken godt og vokser raskt. Vi i Energy Rent kan hjelpe med å få korrekt vanntemperatur!

Riktig vanntemperatur er viktig!

For å oppnå gode vekstforhold er riktig vanntemperatur essensielt. Dette gjelder for alle oppdrettsanlegg. Stadig varmere vanntemperatur i havet, skaper utfordringer for fisken, og spesielt laksen. Det å kunne kontrollere vanntemperaturen er en viktig faktor for å drive et vellykket oppdrettsanlegg.

For høye temperaturer på vannet

Ved for varm temperatur i vannet vil fisken bli stresset, allerede ved over 16 grader blir fisken stresset. Da spiser fisken mindre og vekten reduseres. Ved en varmere temperatur på vannet synker nivået av oksygen i vannet. Fisk i oppdrett har ikke mulighet for å svømme til kaldere vanntemperatur, og løsningen blir da at fisken svømmer nedover. Dette er fordi til dypere fisken kommer, jo kaldere bli vanntemperaturen, og til mer oksygen får fisken. Vis fisken har for varm vanntemperatur over tid vil dette gå på bekostning av fiskens kroppsfunksjon, og fisken vil til slutt kveles. Vi kan da montere midlertidig kjøling for å senke vanntemperaturen til 13 grader, for optimal temperatur.

En varmeveksler i titan er lett og har overlegne mekaniske egenskaper, samt at den gir svært effektiv varmeoverføring. Når vi spesialtilpasset utstyret etter deres behov kan vi bruke en titanveksler fungere som hydraulisk skille. 

For lave temperaturer på vannet

Veldig lave temperaturer vil også føre til at fisken blir stresset, på lik linje som ved for høye vanntemperaturer. I 2019 ble vi kontaktet av et oppdrettsanlegg som hadde for kald vanntemperatur for en mengde fisk som var forventet å komme. Løsningen ble da å levere en 3MW fyrkjele som varmet opp vannet som ble hentet inn fra en elv i nærheten fra 2 grader til 10 grader.

Bilde av et oppdrettsanlegg

Vi har bred erfaring med korrekt vanntemperatur i oppdrettsnæringen

Energy Rent har bred erfaring fra oppdrettsnæringen, både for oppvarming og nedkjøling av vanntemperaturen. Vi har også erfaring med oppvarming og nedkjøling for å tilpasse temperatur i overbelastede slakteri. Utstyrslager vårt er bredt og vi har kompetanse og utstyr for å kunne både varme opp og kjøle ned sjøvann og ferskvann.

Vi ble tilkalt når kunden fikk akutt stans i egen varmeleveranse for å opprettholde vanntemperaturen til oppdrett av leppefisk. Det ble da leverte en mobil varmesentral på 3000kW, en varmeveksler i titan, pumper, slanger og tank.

Raske og fleksible løsninger

Vi er svært fleksible og kan levere rask om det skulle være behov for akutt dirigering av vanntemperaturen, enten det er for å oppnå en høyere eller lavere temperatur. Ta kontakt med oss i Energy Rent om du har behov for å kontroller vanntemperaturen i ditt oppdrettsanlegg. Vi hjelper til med planlegging, tilpasning, oppstart og levering slik at den normale driften i anlegget kan opprettholdes.

24/7/365
Teknisk støtte 24/7 365
Utsendelse av utstyr
Leverer til hele Europa

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet vårt inneholder faglig kunnskap og nyheter i bransjen. Vi spammer deg ikke med unødvendig mas.

Haster det?

Vi er tilgjengelige og kan levere innen 24 timer. Du slipper å tenke på montering, det fikser vi.

Ring oss på+47 51 68 88 68

Usikker på hva du trenger?

Vi har lang erfaring og våre dyktige eksperter hjelper deg å finne rett løsning.